PRAWDA
C
ZY FAŁSZ?
SZKLANKA PIWA MA MNIEJ
KALORII NIŻ SZKLANKA
MLEKA?
PIWO JEST NAJSTARSZYM
NAPOJEM NA ŚWIECIE?
KSZTAŁT SZKLANKI WPŁYWA
NA ODCZUCIA SMAKOWE
PIWA?
W ŚREDNIOWIECZU PIWO
ZASTĘPOWAŁO WODĘ?
DWUTLENEK WĘGLA JEST
DODAWANY DO PIWA W CELU
OTRZYMANIA BĄBELKÓW?
PIWO ZAWIERA WITAMINY?
Poznaj odpowiedzi na ostatniej
stronie.
2
O WYŻSZOŚCI
P
IWA LANEGO:
Perfekcyjnie zaserwowane piwo prosto z nalewaka
to bez wątpienia najlepsze co może się przydarzyć
każdemu smakoszowi piwa. Dodatkowo atmosfera
lokalu i towarzystwo najbliższych nadają temu
doświadczeniu wyjątkowy charakter.
W CZYM TKWI SEKRET
DOSKONAŁOŚCI PIWA LANEGO?
Piwo najlepiej przechowuje się
w beczce.
O smaku i jakości piwa decyduje też
stopień jego nasycenia dwutlenkiem
węgla oraz temperatura.
Dzięki większej objętości płyn jest
bardziej odporny na wahania
temperatury.
Piwo jest mniej
narażone na działanie
czynników
zewnętrznych.
Dzięki regularnym
wizytom naszych
serwisantów instalacje
są odpowiednio
skalibrowane, co
zapewnia idealną temperaturę
i stopień nagazowania piwa.
Wymienione czynniki sprawiają,
że piwo, które trafia do naszego kufla
jest pierwszej świeżości, zachowuje
odpowiednie parametry smakowe -
niczym prosto z warzelni.
3
PODSTAWOWE
S
TYLE PIWNE:
LAGER
NAJPOPULARNIEJSZY STYL PIWNY POLSKICH
PIWOSZY
wyższa,
wyprofilowana
6-8°C
5-8,7%
szklanka, pokal lub
tradycyjny kufel
SMAK:
delikatnie słodowy
odpowiednio zbalansowany chmielem
delikatna goryczka
POTRAWY:
deska serów
wędliny
mięsa z grilla
lub pieczone
MARKI REPREZENTUJĄCE STYL:
s.12
s.17
s.24
s.27
s.28
s.30
s.32
s.33
4
MARCOWE
NAJDOSTOJNIEJSZY PRZEDSTAWICIEL RODZINY
LAGERÓW
Piwa marcowe charakteryzują się głęboką, bursztynową barwą
i trwałą pianą w odcieniu złamanej bieli.
wyższy kufel lub
6-8°C
5,4%
wysoka szklanka
wykwintny smak słodu, podkreślony głęboką
SMAK:
nutą świeżego chleba i jasnych herbatników
ziołowy aromat chmielu
harmonia zapachu i smaku uzupełniona
goryczką
POTRAWY:
steki
dania z wołowiny
MARKA REPREZENTUJĄCA
s.20
STYL
PSZENICZNE
WYJĄTKOWY SMAK, NIEZWYKŁE POŁĄCZENIA
Zapewniają wyjątkowe doznania smakowe dzięki niezwykłym
połączeniom składników.
melanż przypraw, skórek cytrusowych, słodu pszenicznego
4-6°C
smukłe szkło
4,9%
świeży, orzeźwiający
SMAK:
wyczuwalna owocowa nuta
Piwa pszeniczne zaskakują, intrygują i inspirują
do dalszych piwnych poszukiwań.
POTRAWY:
makaron
ryby
owoce morza
MARKA REPREZENTUJĄCA
s.18
STYL
5
WEISSBIER
BAWARSKIE DZIEDZICTWO, NIEPOWTARZALNY SMAK
Dodatek specjalnego szczepu drożdży i słód pszeniczny nadają
piwu jasną, nieprzejrzystą barwę i niepowtarzalny smak.
wysoka szklanka,
6-9°C
wąska u dołu
5,3-5,5%
i szeroka na górze
Wyczuwalne aromaty:
bananów goździków gałki muszkatołowej
SMAK:
piernika
wędzonki
delikatna kwaskowość nadawana przez
posmak drożdży
W wersji ciemnej wyczuwalny zapach chleba lub
świeżego ziarna.
POTRAWY:
drób
ryby
sałatki owocowe
MARKA REPREZENTUJĄCA
s.14
STYL
AMERICAN PALE ALE
BOGACTWO CHMIELU, WYTRAWNY CHARAKTER
Warzone z dodatkiem amerykańskich odmian chmielu.
shaker (klasyczna
szklanka lekko
7-9°C
5,9%
rozszerzająca
się ku górze)
intensywne aromaty kwiatowe, cytrusowe,
sosnowe czy żywiczne
SMAK:
owocowy charakter podbudowany słodową
i chmielową goryczką
trunek o odpowiedniej mocy i wytrawnym
charakterze
mocna chmielowa nuta
POTRAWY:
tacos
tortilla
kuchnia ostra
i słodka
MARKA REPREZENTUJĄCA
s.12
STYL
6
BELGIJSKIE JASNE ALE
KLEJNOT BELGII
złoty kolor oraz wyjątkowa kompozycja delikatnych,
pieprzowych aromatów chmielowych
charakterystyczne dla regionu Belgii przyprawowe aromaty
cechują się rozgrzewającą mocą, typową dla tego stylu
lekkie, pachnące, delikatnie słodkie z lekkim finiszem
10-12°C
goblet
6,8%
SMAK:
miodowa nuta słodowa
wyczuwalny aromat owocowy
POTRAWY:
ziołowa kuchnia
aromatyczna kuchnia
włoska
indyjska
MARKA REPREZENTUJĄCA
s.13
STYL
KOŹLAK
ZŁOŻONOŚĆ SMAKU I AROMATU
Rubinowa barwa zdradzająca złożoność smaku.
9-11°C
snifter, pokal
6,5%
łagodny, bogaty, esencjonalny smak
pozbawiony intensywnej goryczy
SMAK:
kryje w sobie połączenie prażonego ziarna
i słodu
wzbogacony o wytrawną i zrównoważoną
karmelową nutę
wyczuwalne aromaty suszonych owoców
POTRAWY:
żeberka
dania z kaczki
MARKA REPREZENTUJĄCA
s.19
STYL
7
PORTER
PIWOWARSKI SMAK POLSKI
charakterystyczny palony aromat przypominający kawę espresso
ciemna lub ciemnowiśniowa barwa
klasyczna szklanka
16°C
9,5%
lub pokal
Wyczuwalne aromaty:
SMAK:
karmelowe
orzechowe
lukrecji
suszonych owoców (śliwek i wiśni)
zrównoważona goryczka
POTRAWY:
desery - ciemna
lody waniliowe
czekolada
MARKA REPREZENTUJĄCA
s.22
STYL
STOUT
CZARNA PERŁA IRLANDII
szlachetna goryczka prażonego słodu
słodkawy bukiet zapachów i smaków
niepowtarzalny smak, ciemnobrązowa barwa, wyjątkowo
kremowa, gęsta piana
klasyczna
11-13°C
szklanka z
5%
wybrzuszeniem
SMAK:
aromaty kawy
delikatne kakaowe nuty
czekolada
POTRAWY:
ostre
owoce morza
MARKA REPREZENTUJĄCA
s.15
STYL
8
PIWA SMAKOWE
COŚ WIĘCEJ NIŻ KLASYKA GATUNKU
lekkie, orzeźwiające, mniej goryczkowe piwa
idealnie gaszą pragnienie
doskonałe do posiłku
wysoka szklanka
6-8°C
0-6%
lub pokal
SMAK:
Wzbogacony smakiem i aromatem
owoców:
cytryny, wiśni, banana, a nawet tequili
MARKI
POTRAWY:
REPREZENTUJĄCE STYL
s.25
desery owocowe
s.16
tacos
9
SZTUKA
S
ERWOWANIA PIWA:
SZKŁO DO PIWA:
Dobór odpowiedniego rodzaju szklanki do gatunku
piwa jest nieodłącznym elementem perfekcyjnej
sztuki serwowania i wpływa na doświadczenie
degustacji trunku.
Odpowiednio dobrane szkło wydobywa pełnię
smaku piwa oraz jego aromat.
Szklanka z odpowiednim brandingiem jest również
potwierdzeniem dla konsumenta, że dostał piwo,
które zamówił.
Właściwy kształt szklanki umożliwia zbudowanie
i utrzymanie piany.
PRÓCZ WALORÓW
ESTETYCZNYCH PIANA:
Izoluje piwo od środowiska zewnętrznego.
Zatrzymuje zawarte w piwie substancje lotne.
Pozwala na dłuższe utrzymanie w piwie aromatu
i smaku.
Spowalnia rozgazowanie piwa i jego utlenianie.
10
MISTRZOWSKI SERWIS
Piwo powinno być
zaserwowane w szklance
dedykowanej danej marce.
Szklanka powinna być
czysta i bez uszkodzeń.
Przed nalaniem piwa
szklanka powinna zostać
schłodzona zimną wodą,
dzięki czemu dłużej utrzyma
niską temperaturę.
Piwo powinno być nalewane
po ściance, aby kontrolować
poziom piany.
Nieodpuszczalne jest
zanurzenie kranu w piwie -
może to powodować
zanieczyszczenia, które
pogorszą jakość piwa,
zmienią jego smak
i wygląd.
Uwieńczeniem rytuału jest
zbudowanie korony z piany.
Piwo powinno być podane
frontem do klienta, na waflu
odpowiadającym marce piwa.
11
HEINEKEN
To jedyna na świecie, prawdziwie globalna marka piwa,
dostępna w ponad 180 krajach świata.
Orzeźwiające piwo dolnej fermentacji, o złotym kolorze,
subtelnie słodowym smaku i aromacie.
Od lat pilnie strzeżona i niezmieniana receptura oraz unikalny
sposób leżakowania w horyzontalnych tankach.
szklanka, pokal
4-6°C
5%
lub tradycyjny
kufel
12
AFFLIGEM BLONDE
Affligem to najstarsze belgijskie piwo klasztorne, którego historia
sięga 1074 roku - z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o jego
warzeniu przez benedyktyńskich mnichów.
Wykorzystuje tradycję podwójnej fermentacji, zachodzącej w piwie
po przelaniu go do butelki.
Wspaniały, zrównoważony aromat świeżego chleba, bananów,
przypraw i owoców cytrusowych.
Smak gładki, słodowy, o orzechowej miękkości.
goblet
7-8°C
6,8%
13
PAULANER
Specjalnie wyhodowane drożdże górnej fermentacji nadają mu
jedyny w swoim rodzaju charakter: ożywczy, a jednocześnie łagodny,
o delikatnym aromacie owocowo-drożdżowym.
Metoda warzenia bez filtrowania sprawia, że jest autentycznie
naturalne, zawiera wiele witamin, minerałów i mikroelementów.
Występuje w wersji:
Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel
wysoka szklanka
Naturtrüb
Dunkel
4-6°C
5,5%
5,3%
14
MURPHYS
Murphy’s Irish Stout jest ciemnym piwem górnej fermentacji,
a swoją barwę zawdzięcza dodaniu w procesie produkcji
prażonego słodu. Słód ten wzbogaca też aromat piwa
o unikalny zapach pieczonego chleba.
Gęsta, kremowa piana jest efektem nagazowania Stouta
mieszanką azotu i dwutlenku węgla, specyficzną dla piw
irlandzkich.
klasyczna szklanka
6-8°C
5%
z wybrzuszeniem
15
DESPERADOS
NAJBARDZIEJ IMPREZOWA MARKA PIWA
Desperados to wyjątkowe połączenie piwa i smaku tequili - idealny
wybór na imprezy o wysokim poziomie dzikości!
Lekko się pije, nieco słodszy, z wyczuwalną nutą cytryny.
Polecany konsumentom poszukującym niezapomnianych wrażeń,
otwartych na nowości, lubiących się wyróżniać i łamiących
stereotypy.
Desperadosa pijemy prosto z butelki, najlepiej mocno schłodzonego.
DESPERADOS RED
To wyjątkowy wariant smakowy, który oprócz aromatu tequili zawiera
także ekstrakt z guarany oraz aromat cachaçy.
Zapewnia świeżą falę dobrego nastroju do kontynuowania zabawy
przez całą noc.
butelka
5-7°C
6%
16
ŻYWIEC
Warzony od zawsze tylko w jednym miejscu na świecie -
Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu, założonym w 1856 roku.
Powstaje wyłącznie z trzech składników: słodu jęczmiennego,
chmielu i krystalicznie czystej górskiej wody.
Występuje również w wariancie niskoalkoholowym.
szklanka, pokal
4-6°C
5,6%
lub tradycyjny
kufel
17
ŻYWIEC BIAŁE
Piwo pszeniczne z nutą kolendry.
Wyróżnia się lekkim, orzeźwiającym smakiem.
smukłe szkło
4-6°C
4,9%
18
ŻYWIEC BOCK
Piwo ciemne typu bock, warzone w Żywcu w 1860 roku.
Odznacza się głęboką barwą i bogatym, słodowym smakiem.
snifter, pokal
9-11°C
6,5%
19
ŻYWIEC MARCOWE
Piwo lager typu marcowe.
Warzone w Żywcu już w 1865 roku.
Znane z bursztynowej barwy i łagodnego, słodowego smaku.
wyższy kufel lub
6-8°C
5,4%
wysoka szklanka
20
ŻYWIEC APA
Żywiec APA to intensywnie chmielowe piwo typu Pale Ale
z nutą cytrusową.
Warzone z użyciem pięciu odmian chmielu, przy zastosowaniu
górnej fermentacji w otwartych kadziach.
Dla wzbogacenia kompozycji chmielone na zimno.
shaker
9-11°C
5,4%
21
ŻYWIEC PORTER
Ciemne piwo typu porter warzone w Żywcu już w 1881
roku.
Swoją intensywną barwę i wyraźny smak zawdzięcza
czterem gatunkom słodów.
klasyczna szklanka
9-11°C
9,5%
lub pokal
22
WARKA STRONG
Z połączenia ciemnego jęczmienia, prażonego z jasnym
jęczmieniem pilzneńskim wypływa pełnia i bogactwo smaku
Warki Strong.
szklanka, pokal
5-7°C
6,5%
lub tradycyjny
kufel
23
WARKA
Klasyczne jasne piwo, które zawdzięcza swój aromat starannie
pielęgnowanemu polskiemu chmielowi. Odznacza się
szlachetną harmonią goryczki, otrzymywanej dzięki doskonałej
metodzie chmielenia brzeczki i mistrzowskiej sztuce warzenia
piwa.
Jego nazwa wywodzi się ze słownika piwowarów: „warka” to
porcja piwa uzyskana z jednego warzenia.
%
szklanka, pokal
4-6°C
5,5%
lub tradycyjny
kufel
24
WARKA RADLER
Podwójnie orzeźwiający smak Warki Radler płynie z połącznia
lemoniady i prawdziwego piwa Warka.
Występuje w trzech wariantach smakowych:
cytrynowym, jabłkowym i czarnej porzeczki z limonką.
%
szklanka lub pokal
4-6°C
2%
25
WARKA RADLER 0,0%
Orzeźwiający napój, który doskonale gasi pragnienie
i jest świetnym dodatkiem do posiłku.
Doskonałe dla kierowców piwo bezalkoholowe.
szklanka lub pokal
4-6°C
0%
26
TATRA JASNE PEŁNE
& TATRA MOCNE
TATRA JASNE PEŁNE
TATRA MOCNE
Klasyczne jasne piwo typu
Wariant ze zwiększoną
pilzneńskiego, o wyraźnym
zawartością ekstraktu
aromacie i doskonałym,
i alkoholu. To doskonała
goryczkowym smaku.
propozycja dla konsumenta,
który szuka w piwie
zdecydowanego smaku
i wyraźnej goryczki.
szklanka, pokal
Tatra
Mocne
4-6°C
lub tradycyjny
6%
7%
kufel
27
TATRA NIEPASTERYZOWANE
Niepasteryzowane piwo o charakterystycznym, świeżym,
chmielowym smaku i aromacie. Warzone przy użyciu specjalnej
mieszanki chmielu goryczkowego i aromatycznego.
szklanka, pokal lub
4-6°C
5%
tradycyjny kufel
28
POZNAJ
S
MAK REGIONU:
2. BROWAR W WARCE
powstał w 1975 roku,
ale początki warzenia piwa
1. BROWAR W ELBLĄGU
sięgają 1478 roku.
istnieje od 1872 roku.
4. BROWAR
ZAMKOWY
CIESZYN:
założony w 1896 roku.
3. BROWAR W LEŻAJSKU
otwarty w 1972 roku, ale tradycje
piwowarskie miasta sięgają 1525 roku.
5. BROWAR W ŻYWCU
warzy piwo od 1856 roku.
29
SPECJAL JP & SPECJAL MOCNY
Słynne piwo z Elbląga - miasta, którego piwowarskie tradycje
sięgają 1309 roku.
Specjal to znakomity lager, wyróżniający się głębokim smakiem
i bogatym aromatem. Powstaje według sprawdzonej receptury
w elbląskim browarze, założonym w XIX wieku. Wielokrotnie
nagradzany na konkursach piwnych.
Specjal to marka piwna o mocno ugruntowanej pozycji w swoim
regionie, która cieszy się ogromnym uznaniem smakoszy.
Wariant Specjal Mocny ma bardziej wyrazisty smak dzięki
podwyższonej zawartości alkoholu i ekstraktu.
szklanka, pokal
Jasny Pełny
Mocny
4-6°C
lub tradycyjny
6%
6,7%
kufel
30
BRACKIE
Piwo jasne pełne typu pilzneńskiego.
Piwo dolnej fermentacji, warzone przez Browar Zamkowy
Cieszyn, w zachowanej tradycyjnej instalacji.
Fermentowane w otwartych kadziach i leżakowane
w poziomych zbiornikach, w najniższych piwnicach browaru.
Zrównoważony smak i piękny bursztynowy kolor.
szklanka, pokal
4-6°C
5,5%
lub tradycyjny
kufel
31
KRÓLEWSKIE
To jedno z popularniejszych warszawskich piw, które wyróżnia
się wyraźną, zrównoważoną goryczką i złocistą barwą.
Wyjątkowe piwo, które łączy w sobie warszawski charakter
i królewski smak.
%
szklanka, pokal
4-6°C
5,6%
lub tradycyjny
kufel
32
LEŻAJSK
Piwo o klasycznym pełnym smaku, z charakterystyczną nutą
goryczki.
Niepowtarzalny smak zawdzięcza miejscu pochodzenia -
naturalnemu, spokojnemu Podkarpaciu.
%
szklanka, pokal
4-6°C
5,5%
lub tradycyjny
kufel
33
MASTNE CIESZYŃSKIE
Piwo jasne górnej fermentacji.
Warzone przy użyciu czterech słodów: jęczmiennego
pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowego oraz
pszenicznego.
Bursztynowa, lekko opalizująca barwa, solidna piana
i szlachetna goryczka.
szklanka, pokal
9-12°C
5,8%
lub tradycyjny
kufel
34
STRONGBOW
Najchętniej wybierana marka cydru na świecie, produkowana
z sukcesami od 1962 roku.
Powstaje z jabłek.
Smak cechuje lekka nuta słodyczy połączona z delikatną
kwasowością, zwieńczona łagodnym półwytrawnym finiszem.
Jest orzeźwiający i świetnie gasi pragnienie.
Nie zawiera glutenu.
Najlepiej smakuje podany z lodem.
szklanka
4-6°C
4,5%
wypełniona w 1/3
lodem
35
DRINKI NA
B
AZIE PIWA
LEMONI
Warka Radler cytryna 2%
(również w wersji bezalkoholowej
z Warką Radler 0,0%)
Świeża mięta
Sok z limonki
Kruszony lód
CITRUS
Warka Radler cytryna 2%
Sorbet cytrynowy
Świeży sok z pomarańczy
IRISH DREAM
Murphy’s
Likier irlandzki
Lód
36
PRAWDA
C
ZY FAŁSZ?
PRAWDA
Piwo, w zależności od rodzaju, zawiera średnio
42 kcal w 100 ml. Dla porównania - taka sama
ilość mleka zawiera 63 kcal, a czerwonego wina
- 82 kcal.
PRAWDA
Pierwsze wzmianki o warzeniu piwa pojawiły się
już 4 tysiące lat przed naszą erą, w formie
malowideł na skałach, na terenie Mezopotamii.
Malowidła przedstawiają Sumerów warzących
piwo. Rysunki te wskazują także na to, że piwo
odgrywało istotną rolę w życiu społecznym.
PRAWDA
Spróbuj taki eksperyment przeprowadzić
samodzielnie. Nalej piwo do różnych szklanek
lub kieliszków i poczuj różnicę.
PRAWDA
Do XVIII wieku woda była bardzo
zanieczyszczona i tym samym stanowiła źródło
infekcji. Inne napoje typu kawa czy herbata nie
były jeszcze znane, a w późniejszych czasach
były przywilejem bogatych.
Do produkcji piwa oczywiście używało się wody,
ale przegotowanej. Walory odżywcze piwa
dodatkowo uzupełniały podstawową dietę
najuboższych.
To właśnie uczyniło piwo najpopularniejszym
napojem w średniowieczu.
FAŁSZ
Bąbelki tworzą się naturalnie, w procesie
dojrzewania piwa. Drożdże przekształcają cukier
CO2
w alkohol i dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla
utrzymuje się w piwie i podczas nalewania
tworzy bąbelki i koronę z piany.
PRAWDA
B6
Piwo zawiera większość witamin z grupy B
B11
i kilka podstawowych minerałów, takich jak:
potas, krzem, magnez i wapń.
37